image-4640

ПОЧИНА СЛОВЕНЕЧКИОТ ПОЕТ ТОМАЖ ШАЛАМУН, ДОБИТНИК НА ЗЛАТНИОТ ВЕНЕЦ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА

Со жалење ја примивме веста дека денеска (27.12.2014 година) во Љубљана почина Томаж Шаламун, еден од најзначајните и најпознатите словенечки поети, добитник на наградата „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата во 2009 година. Роден е во 1941 година во Загреб, Хрватска, а кој израснал во Копар, крајбрежен град во Словенија, јужно од Трст. Тој се смета за еден од…

image-4466

Поетска вечер со Роман Кисјов и Имануел Мифсуд

Струшките вечери на поезијата и издавачката куќа Готен Ве покануваат на Поетска вечер со Роман Кисјов (Бугарија) и Имануел Мифсуд (Малта) гости на книжевната резиденција „Апсолутно модерен“ Струга,  23 септември во 20:00 часот Спомен дом на Браќата Миладиновци   Кисјов и Мифсуд во Република Македонија престојуваат во текот на целиот месец септември со цел подобро да се запознаат со книжевната,…

image-4441

ВЕРА ЧЕЈКОВСКА E ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ” ЗА 2014 ГОДИНА

СООПШТЕНИЕ НА ЖИРИ КОМИСИЈАТА ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ ЗА 2014 Жири комисијата за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ 2014 г. работеше во состав: Елизабета Шелева, претседател, Катица Ќулавкова, Петко Дабески,Тодор Чалоски и Милош Линдро (членови). По неколку одржани работни средби, жири комисијата со мнозинство гласови за овогодишен добитник на наградата „Браќа Миладиновци” ja избра книгата „Моите Веди“ на…

image-4420

Потесен избор за наградата „Браќа Миладиновци“ 2014

Жири комисијата задолжена за доделување на наградата „ Браќа Миладиновци“ – за најдобра поетска книга издадена помеѓу две изданија на Струшките вечери на поезијата, од пристигнатите 34 пријавени автори на конкурсот, во потесна селекција ги смести следните поетски остварувања: Лични податоци – Владимир Илиевски Кожа – Наташа Сарџоска Полнотија – Јован Стрезоски Моите веди – Вера Чејковска Поврзи ги точките…

image-4406

Конкурс за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга

Управниот одбор и Дирекцијата на Националната установа – Манифестација Струшки вечери на поезијата – Струга распишуваат: КОНКУРС за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга за меѓу два фестивала, објавена на македонски јазик во периодот од 1 Јуни 2013 година до 31 Мај 2014 година.

image-4355

Почина Васко Граса Моура, добитник на Златниот венец на СВП во 2004 година

Со жалење ја примивме веста дека вчера, на 27 Април, по долго и тешко боледување почина познатиот португалски поет, раскажувач, есеист, драматург, хроничар, преведувач – Васко Граса Моура, добитник на наградата „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата во 2004 година.

Поети учесници 2013